Általános nézetek és nézetkülönbségek.

MagicBoost

MagicBoost

COVID-2019 Budapest #staythefuckhome 1.

2020. március 15. - booo!

Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból című képtelen történetű könyvét olvastam néhány hónapja. A történet főhősének napjai meg vannak számlálva, felkészületlenül éri, amikor a doktor közli vele, hogy már csak néhány hónapja van hátra. Megjelenik előtte az ördög, és különleges ajánlatot tesz: cserébe azért, ha egy dolog eltűnik a világból, az elbeszélő egy nappal tovább élhet.

És ezzel egy nagyon bizarr hét veszi kezdetét...

"Ahhoz, hogy megkapj valamit, egy másik dolgot el kell veszítened... Az emberek semmit sem akarnak elveszíteni, amikor kapnak."

És akkor a történet egyszer csak valósággá válik itt és most, 2020 első félévében, konkrét helyszín nincs, az egész világ érintett. Ezeket a sorokat Budapesten, Magyarországon írom.

Még nem tudom, hogy mit kapunk cserébe, de az biztos, hogy jónéhány nagyon komoly dolgot veszítünk most el.
Most nem is elsősorban sokunk munkájára, alapvető megélhetésére gondolok, hanem a bizalomra.

Az emberek közötti fizikai bizalomra, az érintés, az együttlét, a csoportos együttlét műfajára.
Hiába örvendeznek most sokan ennek, hogy de jó, hogy lelassulunk, meg befelé figyelünk, meg olvassál könyveket (én eddig is olvastam, minden nap, bármennyi dolgom volt..., nem kell tőlem elzárni semmit, hogy olvassak, illetve azok nem fognak azután sem olvasni, akik eddig nem olvastak, legfeljebb többet nézik a facebookot, egyfolytában a facebookot nézik, belebetegednek az információ habzsolásába, semmi nem állíthatja le őket már). 

A jelenlegi folyamat egy felbecsülhetetlenül durva emberi elidegenedéshez vezethet (egy alapvető ösztön, a közvetlen fizikai, biológiai biztonságunk féltése miatt), amelyből véleményem szerint lesz visszaút, de nagyon nehéz. Ha egyáltalán akarjuk.

Elveszítettük hirtelen az újfajta kapcsolódás, az újfajta együttlét, a szabadság, a kaland, a megismerés örömét.

 

A trendek kiszámíthatósága lehet, hogy eddig is illúzió volt, de most végképp értelmét vesztette, mert minden lenullázódhat váratlanul. Hiába hittünk eddig az innovációk átható erejében, hogy valami alapjaiban képes megváltoztatni a fogyasztói szokásokat és újrarendezni a piacot, persze mindez megtörténhet, de a zuhanás íve jóval nagyobb lehet, mint amire bárki gondolt. Még csak zuhanásról sem beszélhetünk, hanem egyszer csak a szó szoros értelmében lenullázódhat valami, amit felépítettél. Nem kell hozzá, hogy ügyetlen legyél vagy hülye, vagy korrupt, vagy csaló, ami kiderül, hanem egy teljesen váratlan - eddig szürreálisnak gondolt - esemény, UFÓ támadás, vagy vírus. És ami a legfontosabb: ez egy láthatatlan ellenség. 

 

2020. március 15.
Amikor ezeket a sorokat írom, egy olyan időszakot élünk át, amilyen még soha nem történt az emberiség életében.
Egy rendkívül, mondhatni eszetlenre, és átláthatatlanra gyorsult világban, ahol én magam talán több, mint húszszor utaztam az elmúlt évben ide-oda a világban, elszabadult egy vírus - azt mondják Kínában, azt mondják egy Wuhan nevű tartományban, azt mondják egy piacon, ahol vadállatokat árultak, felvágott kígyókat, patkányokat és denevéreket emberi fogyasztásra, szóval ott történt valami, állatról emberre átkerült a koronavírus egyik változata és most terjed.

Eleinte bagatelizáltuk, tőlünk távol Kínában zajlottak az események, és bár ijesztő volt az is, de mint tudjuk Kínában történik ez-az, olyan, mintha egy másik bolygó lenne, éltük az életünket.

Országunk tisztifőorvosa, egészségünkért felelős hivatalnok enyhén lekezelő hangnemben tájékoztatta a lakosságot úgy két hónapja, hogy nincs miért aggódnunk, az influenza sokkal durvább, senki ne keltsen pánikot, ők kontroll alatt tartják a helyzetet.

 

Most ott tartunk, hogy a környező országok határait lezárták, se ki, se be, az USA-ba beutazási tilalom van Európából, a repülőjáratok jelentős részét leállították, a rendezvényeket betiltották, a színházak és mozik bezártak, néhány vendéglátóhely még üzemel, a boltok üzemelnek, az utcára még kimehetünk.

 

Annyit tudunk, hogy mossuk meg gyakran a kezünket, ne nyúlkáljunk az arcukba és aki teheti maradjon otthon, hogy ha esetleg fertőzött lett vagy hordozóvá vált, ne fertőzzön meg másokat.

Tudni kell, hogy kint voltam két és fél hetet Mexikóban, egy hete sincs, hogy hazajöttem, holnap lesz 7 napja délután 2-kor, hogy landoltam Ferihegyen.
Cancunból indultam, először Panama Cityben szálltam át a Frankfurtba induló járatra, majd Frankfurtból Budapestre. Azt hiszem azóta ezeket a járatokat megszüntette a Lufthansa. A repteret tudtommal még nem zárták le.

Úgy gondolom, hogy ha tényleg olyan súlyos a helyzet, mint amilyennek tűnik, hogy leállítják az egész világ gazdaságot szinte, akkor jó esélyem van, hogy valahol menet közben én is megfertőződtem. Egyelőre nincsenek tüneteim, de a lappangási idő felénél tartok még csak, amiről azt mondják, hogy 14 nap, de már olvastam 20 napot is.

Nem állítom, hogy azonnali karanténba vonultam, amikor hazatértem, de elvileg nem jöttem erősen fertőzött országból, Mexikóban jelenleg is kevesebb fertőzött van, mint Magyarországon. Persze ezeket a számokat nem tudom mennyire lehet komolyan venni, hiszen ott derülnek ki az esetek, ahol van teszt, nálunk pedig nincs elég teszt, Magyarországon ezerkétszáz embert teszteltek, amelyből jelenleg 32 fertőzött van. Mexikót is bírálják, hogy gyanúsan alacsony a fertőzöttek száma. 

De csak azokat tesztelik, akik erős tüneteket mutatnak és kapcsolatban álltak koronavírussal fertőzött emberrel.

Van egy olyan elméletem, amely abszolút nem paranoia vagy összeesküvés elmélet, hogy van valami nagyon sötét és ijesztő dolog, amit nem osztanak meg velünk, és nem is biztos, hogy ez baj, de nyilván nem véletlenül hozzák meg ezeket a rendkívül súlyos és drasztikus intézkedéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://magicboost.blog.hu/api/trackback/id/tr8415523758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása